Stresszes időszakban nem csak az édesszájúak kívánják az édességet, fagylaltot, süteményeket, más ok is rejtőzhet e mögött.

Forrás: Journal of Clinical Investigation

Belga kutatók azt vizsgálták, milyen hatása van a közvetlenül a gyomorba juttatott zsírsavaknak a hangulatra. Ezért a 12 résztvevő felének szondán keresztül zsírsavat, a másik felének pedig sós oldatot juttattak a gyomrába, miközben lehangoló zenét játszottak nekik és szomorú képeket mutattak.

A kísérletben résztvevők anélkül, hogy tudták volna, hogy melyik csoportba tartoznak (tehát sóoldatot vagy zsírsavat kaptak) egy 1-9-ig terjedő skálán pontozták saját hangulatukat a kísérlet előtt és alatt.

{$up_uri}Betegsegek/icecream.jpg



Az eredmény azt mutatta, hogy azok a résztvevők, akik a sóoldatot kapták, kétszer olyan szomorúnak értékelték magukat, mint azok, akik a zsírsavakat fogyasztották.

A kutatás vezetője szerint úgy tűnik, hogy a zsírsavaknak pozitív hatásuk lehet hangulatunkra és ez nem csak érzelmi alapon történik, hiszen az eredmények akkor is jelentkeznek, ha nem tudjuk, hogy mit fogyasztottunk.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!