A periodontitis vagyis fogínysorvadás egy gyakori gyulladásos betegség, melynek során a fogíny eltávolodik a fogaktól, ezáltal baktériumok halmozódnak fel, s ez potenciális foghulláshoz vezethet.

A tradicionális kezelés a baktérium fertőzésre fókuszál, más stratégiák magát a gyulladást célozzák meg. A Journal of the American Dietetic Association szaklapban megjelent tanulmány szerint (Harvard Medical School, Harvard School of Public Health) a rendszeres többszörösen telítetlen zsírsav bevitel (pl. halolaj) gyulladás csökkentő hatást eredményez, ezáltal fontos szerepe lehet a periodontitis (fogínysorvadás) megelőzésében és kezelésében.

{$up_uri}foginysorv.jpg


A kutatás során azt találták, hogy az omega-3 zsírsav bevitel (DHA és EPA) fordított arányban áll a fogínysorvadás kialakulásának valószínűségével. Ráadásul az omega-3 zsírsavnak az egész szervezetre ható gyulladás csökkentő hatása van, ami több krónikus betegség megelőzésében is szerepet játszik.

A fent említett kutatás 9 000 felnőtt bevonásával történt 1999 és 2004 között. Az omega-3 zsírsav fogyasztás 20%-os csökkenést mutatott abban a csoportban, melyben a legtöbb omega-3 zsírsavat fogyasztották. A kutatás szerint a leghatékonyabb a fogínysorvadás megelőzésében a DHA (docosahexaenoic acid) és csak kisebb mértékben az EPA (eicosapentaenoic acid).

A fogínysorvadás megelőzésében természetesen szükség van a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitelre is, hiszen a skorbut elsődleges tünete a fogínysorvadás.


NOW Omega 3 halolaj kapszula

{$up_uri}om3.jpg



MegaFood természetes C-vitamin

{$up_uri}mc.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!