Nem könnyű a köszvény, ill. köszvényes roham megfelelő kezelése. Manapság nagyon sokan szenvednek köszvényben, s ez a kellemetlen állapot megkeserítheti mindennapjaikat. Közhely, de a köszvény esetében is nagyon fontos a megelőzés, illetve ha már megjelentek vagy kialakultak a tünetek, akkor a gyors életmód változtatás. Ennek az életmód változtatásnak a kulcsa a lúgosítás, lúgosító ételek és lúgosító italok fogyasztása.

A köszvény kialakulásának leggyakoribb kiváltó oka a túlzott mennyiségű hús (főleg vörös hús) és alkoholfogyasztás. A hús és alkohol fogyasztás révén ugyanis fokozódik a szervezetben a húgysavtermelődés, ami pedig köszvény kialakulásához vezethet. A húgysav a purin (nitrogén tartalmú vegyületek) hasítása során keletkezik, amit nagyon sok étel tartalmaz. Normális esetben a vese a vizelettel kiválasztja, azonban ha túlságosan nagy mennyiségben felhalmozódik, akkor erre már nem képes.

Ha a húgysav felgyülemlik a szervezetben, mikroszkopikus kristályokká állhat össze, amik az ízületek fájdalmát okozhatják.

Mi okozhat köszvényt?

- alkohol
- hús (főleg vörös húsok)
- túlsúly
- genetikai tényezők
- bizonyos vérnyomás csökkentő gyógyszerek
- a szervezetben felgyülemlett káros savak

Hogyan lehet a köszvényt diagnosztizálni?

A tünetek megjelenése előtt nagyon nehéz a köszvény diagnosztizálása. Gyakoribb az előfordulása azoknál, akiknek a családjában korábban előfordult. A legkézenfekvőbb diagnózis a vér húgysav szintjének vizsgálata.

Mik a köszvény főbb tünetei, jellemzői?

- térd, boka, nagylábujj fájdalom
- a tünetek gyakran éjszaka jelentkeznek
- a fájdalom visszatérően jelentkezik
- gyakran bedagadó ízületek
- kipirosodó bőr

Kezdetben a köszvényes rohamok között akár hónapok vagy évek is eltelhetnek, majd egyre gyakrabban jelentkeznek a fájdalmak és egyre több ízületre kiterjedhetnek. Amikor a köszvény elér egy bizonyos szintet, a fájdalom állandósulhat és krónikus ízületi betegség és károsodás fejlődhet ki.

A legnagyobb probléma a köszvénnyel kapcsolatban, hogy nem csak fájdalommal jár, hanem hosszabb távon szövet károsodáshoz, vesekárosodáshoz és vesekő kialakulásához vezethet. Van azonban ennél nagyobb probléma is. Az NHANES-I vizsgálat szerint, ha a húgysav szint a szérumban meghaladja a 416 mikromol/l értéket, akkor férfiakban az infarktus gyakorisága 77%-kal nő, míg nőkben 300%-os növekedéssel számolhatunk! Ennek részben az lehet az oka, hogy a köszvény gyakran magas vérnyomás betegséggel párosul.

A köszvény megelőzésében és kezelésében nagyon fontos szerepe van az életmód változtatásnak. A magas és közepes purin tartalmú ételek kerülése (pl. máj, halikra, szardella, hering, stb.) csökkenti a szervezet húgysav termelését. Szintén kerülni kell a húsokat, a kagylóféléket és a zabkását. Módjával szabad csak gombát, spenótot, karfiolt és borsót fogyasztani. Ugyan ez vonatkozik az alkoholos italokra is.

Kifejezetten alacsony purin tartalmú ételek: sajtok, tejtermékek (igazából még sem javasolt túlzott mennyiségben fogyasztásuk), krumpli, kenyér, a nem savas gyümölcsök, melyek lúgosító hatásúak, a friss zöldségek és gabonafélék.

Emellett nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás is.

A lúgosító ételek és lúgosító italok nem csak a köszvényre gyakorolnak jótékony hatást, hanem nagyon egészségesek is, ezért egész szervezetünk számára rendkívül hasznosak. Kimondottan érdemes köszvény esetén a SuperGreens lúgosító italba egy fél, friss citromot belecsavarni, mivel a citrom lúgosító gyümölcs, a benne található citromsav (ami nagyon gyenge sav) pedig hasítja a húgysavat.

A köszvényt tehát a legjobb megelőzni. Vannak ugyan gyógyszerek, amik képesek a húgysav szintet csökkenteni, de ezek számos mellékhatással bírnak. Ha a köszvényes roham már kialakult, akkor a húgysav csökkentő gyógyszerek nem is hatásosak, ilyenkor csak az őszi kikericsből kivont colchicin a jó megoldás, de ezt a tablettát nem szabad huzamosabb ideig, csak néhány napig szedni, mert igen toxikus mellékhatásokkal rendelkezik.

A természetes, alacsony purin tartalmú zöldségek keveréke, ill. annak italkeverékei kitűnő alternatívát jelentenek a köszvényes betegnek.

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg



Green Magma vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/gm.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!