Az IBS egy nagyon kellemetlen betegség, melyet azonban nagyon sok emésztést érintő betegségre „rá lehet fogni”. Sokan nem is tekintik igazi szervi betegségnek, mondván pszichológiai okai vannak.

Valójában az IBS a vastagbél működési zavarából ered, melynek olyan tünetei lehetnek, mint a hasi fájdalom, puffadás, hasmenés és szorulás.

Az IBS nem halálos betegség, azonban nagyon megkeserítheti a beteg mindennapjait. Rendkívül zavaró lehet a munkában, vásárlás közben, társaságban, stb.

Az IBS manapság egyre gyakrabban fordul elő, egyes statisztikák szerint a fejlett világban minden 3. embert érinti élete során legalább egy alkalommal. Általában serdülőkorban alakulnak ki a tünetek, melyek a felnőtt korban többször is visszatérhetnek.

Az IBS legfőbb okai: nem megfelelő táplálkozás, pszichológiai okok, genetikai és hormonális tényezők, bizonyos betegségek, antibiotikum szedés, kevés alvás, stb.

Mivel jelenleg nincs gyógymódja az IBS-nek, a legfontosabb dolog az életmódváltás.

Honnan tudhatom, hogy IBS-ben szenvedek?

A hivatalos meghatározás szerint, ha az alábbi tünetek közül bármelyik 6 hónapon keresztül jelentkezik, IBS-ről beszélünk:

- hasi fájdalom vagy diszkomfort érzés
- puffadás
- megváltozott bélműködés

A hasi fájdalom az IBS leggyakoribb tünete, rendszerint a köldök alatt jelentkezik a fájdalom. Ez általában a puffadás miatt van.

A hasi puffadás általában étkezés után alakul ki, de nagyon gyakori, hogy este jelentkezik, melynek oka a túlzott gázképződés. A puffadással igen gyakran hasmenés is társul.

10 étel, amit érdemes IBS-ben fogyasztani:

- hal
- zöldség (zöld színűek)
- gyümölcs (nem citrusfélék)
- rizs
- barna kenyér
- joghurt
- gabonafélék
- tészta
- korpa
- banán

10 étel, amit nem javasolt IBS-ben fogyasztani:

- fűszeres ételek
- citrusfélék
- sajt
- hagyma és póréhagyma
- csokoládé
- mogyoró
- marhahús
- fehér kenyér
- tojás
- tejtermékek

Az IBS ritkábban előforduló tünetei: hányinger, gyomorégés, kisebb étvágy, gyors telítettség érzet, hát-, és ízületi fájdalom, szapora légzés. Ezek a tünetek azonban más, akár súlyosabb betegségekre is utalhatnak, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb szakemberhez forduljunk.

A legtöbb kutatás azt mutatja, hogy életmód és táplálkozás megváltoztatásával nagyon jó eredményeket lehet elérni IBS-ben. A legfontosabb tényezők:

- rendszeres étkezés
- gyakorta kevés étel fogyasztása
- lassú étkezés
- az étel minél alaposabb megrágása
- sok folyadékfogyasztás, főleg víz
- zsíros ételek mellőzése

Az utóbbi évek kutatásai azt találták, hogy a belekben nagyon sok idegsejt van, ezért az agy és a belek állandó kommunikációban vannak. Ebből fakadóan, bármi, ami az agyat érinti, az hatással van a belek működésére is. Ezért nagyon eredményes az IBS-ben szenvedő betegek esetén a stressz csökkentése, a különböző relaxációs gyakorlatok. Ami megnyugtatja az agyat, a pszichét, az megnyugtatja a beleket is.

Az IBS-ben szenvedő betegeknek kiváló alternatívát nyújthat a lúgosítás, hiszen segítségével megvalósítható az a táplálkozási mód, mely a betegségben igen kedvező lehet. Ebben nyújthat segítséget a SuperGreens zöld ital is.

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg



Green Magma vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/gm.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!