Azt, hogy a modern orvostudomány egy percig sem nélkülözheti a természet kincseit, mi sem bizonyítja jobban, mint a gyűszűvirágból kivont „csodaszer”, a digoxin.

A digoxin gyógyszert már régóta használjuk bizonyos szívbetegségek és szívritmuszavarok kezelésére.

Emellett azonban a digoxin egy újabb kedvező hatása látott napvilágot, amit a Johns Hopkins Egyetem munkatársai publikáltak a napokban. A baltimore-i kutatók szerint ugyanis a digoxin 24%-kal képes csökkenteni a prosztatarák kialakulási esélyét. Ezt összesen 47 000 férfin elvégzett tanulmányuk bizonyítja.

{$up_uri}Betegsegek/digoxin.jpg



Kérdéses azonban, hogy a digoxin a jelenlegi formájában bevethető-e a prosztatarák megelőzésére. A digoxin ugyanis nem olyan gyógyszer, amit egészségesek is szedhetnek, hiszen gyakoriak a mellékhatások, mert a terápiás és a toxikus tartomány közt nagyon csekély a különbség. Ettől függetlenül a digoxin azon gyógyszerek csoportjába tartozik, melyekkel szemben a kutatóknak komoly várakozásaik vannak ezen a téren.

A kutatás ugyanis azt is kimutatta, hogy a digoxin több mint 10 éven át történő szedése felére csökkentheti a prosztatarák előfordulási gyakoriságát.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!