Korunk egyik népbetegsége. Az epekövek 98%-a koleszterinkő. Miért alakulnak ki bennünk ezek a koleszterin kövek? Az emberek nagy része ma túlsúlyos vagy elhízott és a bevitt kalória kb. 40%-át a zsírok fedezik.

Ez korábban egyáltalán nem volt így. Az 1900-as évek elején a bevitt kalória 15%-át képezték csak a zsírok, nem is volt ennyi elhízott ember. A bő zsírfogyasztás általában magas koleszterin bevitellel is jár, de az epekövek kialakulásában mégsem ez a meghatározó, hanem az, hogy a telített zsírok bőséges fogyasztása a májat arra készteti, hogy a kívánatosnál több koleszterint szintetizáljon.

Az így termelt koleszterin azután az epébe jut és az epe az epehólyagban raktározódik a következő étkezésig. Ha valaki rendszertelenül eszik, azaz az epehólyagja ritkábban ürül ki, mint normálisan és az elraktározott epe koleszterin tartalma magas, akkor kezdetben koleszterin kristályok csapódhatnak ki az epéből, amik összeállva epeköveket képezhetnek.

Az epekövek már nem oldódnak fel, arra van remény, hogy a kisebbek az epe utakon keresztül spontán távozhatnak a bélrendszer felé, de ez nem veszélytelen dolog. Az ilyen kis kövek az epeúton végig haladva intenzív epegörcsöket okozhatnak, azon kívül elakadhatnak a nyombél beszájadzásánál (Vater papilla) és ezáltal megakadályozhatják a hasnyálmirigy fő vezetékének szabad ürülését, melynek következtében kialakulhat a hasnyálmirigy gyulladás (pancreatitis).


{$up_uri}Betegsegek/epeko.jpg



A hasnyálmirigy gyulladás leggyakoribb oka az ilyen kisméretű, vándorló epekő. A betegség lefolyása igen változatos. Néha egészen enyhe is lehet (elrontottam a gyomrom), máskor azonban súlyos tályogok, ciszták képződnek a mirigyben, végső esetben akár az egész mirigy elpusztulhat, bevérezhet (nekrotizáló pancreatitis), ami még a legjobb intenzív kezelés mellett is gyakran halálos lehet.

A megoldás ennek megelőzése érdekében a köves epehólyag eltávolítása műtét által (mely lehet laparoszkópos is), de még jobb lenne ezt a betegséget megelőzni.

A megelőzés receptje igen egyszerű: napjában hatszor étkezni, de soha nem pukkadásig jóllakni.

Csökkenteni kell az állati telített zsiradék bevitelt, kellenek a rostok, a bő folyadékfogyasztás (de nem az alkohol, ami a hasnyálmirigy gyulladás második leggyakoribb tényezője), rendszeres fizikai tréning, sok zöldség fogyasztása (nyersen és főzve egyaránt) vagy akár étrend-kiegészítők formájában.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!