Ha a gyomrában felgyülemlett gázok miatt állandó puffadástól szenved, hasznos információkat fog tartalmazni Önnek ez a tanulmány. Felsorolok néhány olyan táplálékot, melyek rendszeres fogyasztásával jelentősen csökken a kellemetlen puffadás kialakulásának esélye. 

A legtöbb puffadással foglalkozó cikk azokra a táplálékokra fókuszál, melyek a legtöbb esetben puffadást okoznak.

Ezek jellemzően a magas szénhidráttartalmú ételek, amik főleg akkor okoznak tüneteket, ha nem rágjuk meg őket alaposan lenyelés előtt. 

Tökéletesen azonban nem lehet elkerülni a puffadást okozó ételeket, mivel táplálékunk nagy része okozhat kellemetlen tüneteket. A jó megoldás, ha azokra az ételekre összpontosítunk, amelyek a legkisebb valószínűséggel fognak bántó gyomorpanaszokat okozni. 

Íme, 6 táplálékcsoport, amiket nyugodtan fogyaszthatnak azok is, akik hajlamosak a puffadásra.

1, Egyes fehérjék

Általánosságban a magas fehérjetartalmú ételek, mint pl. a sovány fehér húsok (csirkehús, pulykahús) emésztés során nem járnak túlzott gázképződéssel, ráadásul a legtöbb fogyókúrás programba, diétába jól illeszkednek. 

2, Alacsony szénhidráttartalmú zöldségek

A legfőbb bűnös a puffadás kialakulásában a szénhidrátok. Ezért fontos, hogy aki hajlamos a puffadásra, alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasszon. Javasolt zöldségek: sárgarépa, zeller, uborka, padlizsán, édeskömény, zöldbab, gomba, tök, paradicsom, cukkini, paprika. 

3, Alacsony cukortartalmú gyümölcsök

A gyümölcsökben található cukorról (fruktóz vagy gyümölcscukor) köztudott, hogy puffadást okozhat. Éppen ezért érdemes kerülni a magas cukortartalmú kompótokat, konzerv gyümölcsöket. Javasolt gyümölcsök: alma, áfonya, sárgabarack, nektarin, görögdinnye, kivi, szilva, papaya, körte, citrom, lime, grapefruit. A legjobb, ha nyersen fogyasztja őket.

4, Gabonafélék

A búzát nem könnyű emészteni, éppen ezért a puffadás egyik fő okozója. A búza helyett használjunk kukoricát, rizst, kölest, quinoát vagy vadrizst. Olyan péksüteményeket, tésztákat, süteményeket fogyasszunk, amik nem búzából, hanem a fenti alternatívák egyikéből készültek. 

5, Tejtermékek

A tejben található cukor, a laktóz szintén okozhat hasi diszkomfort érzetet. Alternatívák a tej helyett: szója, rizstej, mandulatej, zabtej. 

6, Avokádó, humusz, tahini (szezámmagból készül), guacamole (avokádóból készül)

Szendvicsekhez, salátákhoz használjuk bátran ezeket az ételeket, melyek nem okoznak puffadást, ráadásul nagyon egészségesek. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!