A gluténérzékenység felismerése és a cöliákia diagnosztizálása nem könnyű feladat, különösen a betegség kezdeti szakaszában. Gyakran a tesztek sem adnak helyes eredményt, pedig a beteg már érzékeli a tüneteket.

A hagyományos vértesztek a 6 polipeptidből csak egyet vizsgálnak, a gliadint. De emellett a betegséget még okozhatja az agglutinin, glteomorphin, gituenin, prodynorphin és az omega gliadin. 

A gluténérzékenység hat gyakori tünete:

1, Emésztőrendszeri és emésztési problémák: puffadás, túlzott gázképződés, hányinger, székrekedés, émelygés, hasi görcsök. 

2, Fejfájás, migrén.

3, Fibromyalgia: izom és kötőszövet fájdalom. 

4, Hangulatváltozás, érzelmi kitörések.

5, Neurológiai tünetek: szédülés, egyensúlyzavar, fáradtság, bizsergés, zsibbadás.

6, Étkezés után jelentkező fáradtság. 

glutenfree.jpg

Akinél a fenti tünetek jelentkeznek, természetesen forduljon orvoshoz, azonban, ha nem sikerül diagnózist felállítani, érdemes egy 60 napos gluténmentes diétát kezdeni. Ha a diéta hatására a tünetek csillapodnak vagy elmúlnak, átmenetileg vissza kell térni az eredeti étrendre, hogy kiderüljön, valóban az étrend megváltoztatása okozta-e a tünetek múlását.

Ha a betegség kiderül, ez életre szóló gluténmentes diétát jelent. A glutén enteropátia vagy mostani nevén cöliákia ezen felül hajlamosít a rosszindulatú nyirokmirigy betegségek (limfómák) kialakulására is. Gyakran társul vérszegénységgel, fogyással a nem kezelt betegség. 

A burgonya, a kukorica nem tartalmaz glutént, de a gabonafélék igen. A nemesített hibrid gabona fajták az előbb említett komponensekből igen sokat tartalmaznak, sokkal többet, mint az ősi búza fajták. Persze az igazi gluténérzékenység nem dózisfüggő, mert morzsányi mennyiség is elég a tünetek kialakulásához. Mégis, a rövid szárú, sok szemsorú gabonák elterjedése óta a betegség gyakorisága oly mértékben megnövekedett, hogy ezt a tényt egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!